ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Kluski lane na rosole 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny rosołek z lanymi kluskami

Kluski lane na rosole 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski lane na rosole 2

 

  • 300 g porcji rosołowej
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 sztuki marchewki
  • liście pora
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kluski lane na rosole 2
Mięso należy dokładnie umyć, włożyć do garnka, a następnie zalać zimną wodą. Gotować będziemy na małym ogniu przez około pół godziny. W tym czasie obrać marchewkę, umyć i pokroić w kostkę. Liście pora umyć i związać nitką. Warzywa wrzucić do garnka i gotować, aż marchewka będzie miękka. Jajko wbić do wysokiego naczynia i roztrzepać. Dodać szczyptę soli oraz mąkę pszenną. Przy użyciu trzepaczki całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rosół należy doprawić solą i pieprzem wg uznania. Do gotującego się rosołu przy użyciu łyżki lub trzepaczki wlewać powoli ciasto na kluski i mieszać co chwilę. Gotować jeszcze przez dwie minuty.
Kluski lane na rosole 2
Mięso należy dokładnie umyć włożyć do garnka a następnie zalać zimną wodą Gotować będziemy na małym ogniu przez około pół godziny W tym czasie obrać marchewkę umyć i pokroić w kostkę Liście pora umyć i związać nitką Warzywa wrzucić do garnka i gotować aż marchewka będzie miękka
Kluski lane na rosole 2
Jajko wbić do wysokiego naczynia i roztrzepać Dodać szczyptę soli oraz mąkę pszenną Przy użyciu trzepaczki całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy Rosół należy doprawić solą i pieprzem wg uznania Do gotującego się rosołu przy użyciu łyżki lub trzepaczki wlewać powoli ciasto na kluski