BranCo

BranCo

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Kluski Leniwe Mamy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobra, tania polska potrawa...

Kluski Leniwe Mamy

Składniki:

Kluski Leniwe Mamy

 

Sposób przygotowania:

Kluski Leniwe Mamy
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (twardość ziemniaków powinna być jak do normalnych obiadów) po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ziemniaki ostygną przekręcamy je przez maszynkę do mięsa co jakiś czas przekręcając ziemniaki razem z twarogiem. Otrzymane "ciasto" ugniatamy na blacie wysypanym mąką robimy dołek i dodajemy całe jajo, ugniatamy dalej dodając mąkę (mąki ma być tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk czy blatu, ale należy uważać aby nie przesadzić dlatego ,że duża ilość mąki zrobi z ciasta twarde, suche i bez ziemniaczanego smaku). Formujemy kulę i kroimy dużym nożem na 4 części. Każdą cześć rozkręcamy w długi pojedynczy warkocz (jak plastelinę) i kroimy na paski o szerokości ok 2cm. W dużym garnku gotujemy wodę dodajemy do wody ok. ćwierć łyżki stołowej soli (jeśli zapomniałeś osolić wodę do ziemniaków można dodać do tej wody ok. pół łyżki stołowej soli dzięki temu kluski nie będą jałowe). Do gotującej wody dodajemy kluski i gotujemy tak długo aż wypłyną (najlepiej szybko wyjąć jak tylko wypłyną. Wystarczy chwila aby się rozgotowały). Ugotowane kluski podajemy na talerzu polane roztopionym na patelni tłuszczem [margaryna] posypujemy cukrem i cynamonem.

Tagi:

kluski leniwe