bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

kluski mazurskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo ciekawy i smaczny... ten przepis. Polecam

kluski mazurskie

Składniki:

kluski mazurskie

 

  • 1,5 kg ziemniaków, 0,5 kg mąki, sól, słonina do polania

Sposób przygotowania:

kluski mazurskie
Ziemniaki obrać, umyć, utrzeć na drobnej tarce, dodać mąkę, posolić i wymieszać. Masę wyłożyć na płaski talerz lub deskę i łyżką, maczaną w gorącej wodzie, odcinać i wrzucać do osolonego wrzątku nieduże kluski. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 20 — 25 min. Wyjąć łyżką cedzakową, polać skwarkami ze świeżej słoniny.