slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Kluski leniwe z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i delikatne kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni. Kluski leniwe są proste w przygotowaniu i tanie. Można podać je z różnymi sosami owocowymi, bitą śmietaną lub z cukrem. Polecam.

Kluski leniwe z dynią

Składniki:

Kluski leniwe z dynią

 

  • 250 g twarogu w kostce
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1 szkl mąki orkiszowej tortowej + do podsypania
  • 1 łyżka cukru
  • oraz: woda do gotowania
  • olej i sól

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe z dynią
Twaróg, puree z dyni, mąkę i cukier przekładamy do miski. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na 4 części.

Z każdej części ciasta na stole posypanym mąką formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy kluski.

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej olej i sól. Na gotująca się wodę wrzucamy kluski leniwe. Gotujemy przez 2- 3 minuty od chwili wypłynięcia.