ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Kotlety ryżowo-pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne kotlety bez mięsa, połączenie ryżu z pieczarkami idealnie smakuje i na ciepły obiad i na zimno z ulubionym sosem lub surówką.

Kotlety ryżowo-pieczarkowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kotlety ryżowo-pieczarkowe

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowo-pieczarkowe
Ryż ugotować w nie osolonej wodzie do miękkości i dobrze odcedzić z wody, pieczarki rozdrobnić w rozdrabniaczu.

Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem, do cebuli dodać pieczarki, kostkę rosołową i podsmażać z 10 minut na średnim ogniu co jakiś cza mieszając.

Wystudzone pieczarki dodać do ryżu, wsypać sól, pieprz ziołowy i czarny, paprykę słodką, natkę pietruszki.

Wsypać tartą bułkę, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić.

Na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy.
Kotlety ryżowo-pieczarkowe
Woreczki ryżu ugotowanego zawieszam na haczyku i dobrze je odcedzam.
Kotlety ryżowo-pieczarkowe
Jeśli nie lubi się kostki rosołowej to można dać sól.
Kotlety ryżowo-pieczarkowe
Pieprz ziołowy idealnie pasuje do dać bez mięsa.Tarta bułka wchłonie wilgoć i nie trzeba otaczać kotletów przed smażeniem.
Kotlety ryżowo-pieczarkowe
Kotlety ryżowo-pieczarkowe
Kotlety ryżowo-pieczarkowe