Sposób przygotowania:
Kluski leniwe z okrasą
Do miski przekładamy twaróg, wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę i sól. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe kuleczki i w środku każdej robimy dziurkę (jak kluski śląskie). W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem. Na wrzątek wrzucamy kluski i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.
Okrasa:
Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wkładamy pokrojoną kiełbasę. Smażymy nasze "kiełbasiane" skwarki przez kilka minut, mieszamy co jakiś czas. Na koniec doprawiamy papryką i chwilę razem przesmażamy. Ciepłe kluski wyjmujemy na talerze i nakładamy na nie okrasę z kiełbasy.
Smacznego
Okrasa:
Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wkładamy pokrojoną kiełbasę. Smażymy nasze "kiełbasiane" skwarki przez kilka minut, mieszamy co jakiś czas. Na koniec doprawiamy papryką i chwilę razem przesmażamy. Ciepłe kluski wyjmujemy na talerze i nakładamy na nie okrasę z kiełbasy.
Smacznego
zbysiowa
slodkokwasnakuchnia1
dziękuje