slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Kluski leniwe z okrasą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne kluseczki z twarogu oraz mąki kukurydzianej. Podane ze skwarkami z kiełbaski drobiowej smakują wyśmienicie. Polecam na pyszny obiad.

Kluski leniwe z okrasą

Składniki:

Kluski leniwe z okrasą

 

  • 200 g kiełbasy drobiowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 230 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej
  • oraz: woda do gotowania
  • sól, olej

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe z okrasą
Do miski przekładamy twaróg, wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę i sól. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe kuleczki i w środku każdej robimy dziurkę (jak kluski śląskie). W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem. Na wrzątek wrzucamy kluski i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.

Okrasa:

Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wkładamy pokrojoną kiełbasę. Smażymy nasze "kiełbasiane" skwarki przez kilka minut, mieszamy co jakiś czas. Na koniec doprawiamy papryką i chwilę razem przesmażamy. Ciepłe kluski wyjmujemy na talerze i nakładamy na nie okrasę z kiełbasy.

Smacznego