migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pierogi/kluski leniwe z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

To moje kolejne kluchy do kolekcji. Jedni nazywają je kluchami bo to w końcu rodzaj klusek a inni pierogami leniwymi bo nie trzeba nic wałkować ani lepić tylko zagnieść i gotowe.

Pierogi/kluski leniwe z twarogiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi/kluski leniwe z twarogiem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi/kluski leniwe z twarogiem
Twaróg przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem lub ręką. Następnie dodać jajka oraz mąki. Czubata szklanka mąki mi wystarczyła ale być może trzeba będzie dać więcej w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę.

Podsypać mąką i podzielić na 3-4 części. Każdą część uformować na wałeczek o szerokości ok 3 cm, lekko spłaszczyć ręką. Pokroić w prostokąty lub romby.

Gotowe kluchy gotować w osolonym wrzątku ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane bułeczką zarumienioną na masełku. 
Pierogi/kluski leniwe z twarogiem
Twaróg przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem lub ręką.
Pierogi/kluski leniwe z twarogiem
Następnie dodać jajka oraz mąki. Czubata szklanka mąki mi wystarczyła ale być może trzeba będzie dać więcej w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg.
Pierogi/kluski leniwe z twarogiem
Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę.
Pierogi/kluski leniwe z twarogiem
Podsypać mąką i podzielić na 3-4 części. Każdą część uformować na wałeczek o szerokości ok 3 cm, lekko spłaszczyć ręką. Pokroić w prostokąty lub romby.