Sposób przygotowania:
Kluski plotkarskie
Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i roztrzepujemy je trzepaczką. Następnie dodajemy wodę, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Całość chwilkę mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto wyjdzie dość gęste. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oliwy, wodę solimy. Dużą łyżkę zanurzamy we wrzątku i odcinamy około 1/3 łyżki ciasta, łyżkę z ciastem wkładamy do gotującej się wody. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Bardzo ważne jest maczanie łyżki (wkładanie jej razem z ciastem) do wrzątku. Kluski gotować około 3 minut od wypłynięcia. Najlepiej ugotować całe ciasto w 2-3 partiach. Kluski te to wspaniały dodatek do dań mięsnych. Można podać je z podsmażonym boczkiem. Życzę smacznego ;)