Sposób przygotowania:
Kluski kładzione koperkowe
Opłukany i osączony koperek pokroić na mniejsze kawałki razem z łodyżkami, wrzucić do blendera. Wbić jajko, dodać jogurt, wodę i trochę soli - zmiksować na gładką zieloną masę.
Wlać ją do miski i dodając stopniowo mąkę wyrabiać drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie, ciągnące i bardzo gęste. W szerokim garnku zagotować wodę, nie więcej jak 3/4 pojemności, osolić ją. Kluski nabierać małą łyżeczką maczaną za każdym razem we wrzątku i strząsać je do wody - trzeba to robić dość szybko i sprawnie żeby równomiernie się ugotowały. Wielkość klusek zależy od nas - można robić duże nakładając na raz całą łyżeczkę albo małe biorąc tylko 1/3 łyżeczki ciasta. Gdy zużyjemy całe ciasto gotować kluski jeszcze ok. 3-5 minut po czym odcedzić je przelewając na sitko. Gotując trzeba uważać żeby woda nie wykipiała - lepiej po zagotowaniu zmniejszyć płomień pod garnkiem. Takie kluski najlepiej smakują z dodatkiem sosu.
Wlać ją do miski i dodając stopniowo mąkę wyrabiać drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie, ciągnące i bardzo gęste. W szerokim garnku zagotować wodę, nie więcej jak 3/4 pojemności, osolić ją. Kluski nabierać małą łyżeczką maczaną za każdym razem we wrzątku i strząsać je do wody - trzeba to robić dość szybko i sprawnie żeby równomiernie się ugotowały. Wielkość klusek zależy od nas - można robić duże nakładając na raz całą łyżeczkę albo małe biorąc tylko 1/3 łyżeczki ciasta. Gdy zużyjemy całe ciasto gotować kluski jeszcze ok. 3-5 minut po czym odcedzić je przelewając na sitko. Gotując trzeba uważać żeby woda nie wykipiała - lepiej po zagotowaniu zmniejszyć płomień pod garnkiem. Takie kluski najlepiej smakują z dodatkiem sosu.
msewka