p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Marchewkowe kluski kładzione

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marchewkowe kluski kładzione z marchewki z rosołu

Marchewkowe kluski kładzione Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe kluski kładzione

 

  • 2 łyżki maki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 gotowane duże marchewki
  • 1 gotowany kartofel
  • 1 jajko
  • sól morska w młynku Kamis
  • 3 łyżeczki zwykłej soli do gotowania
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szczypty przyprawy z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Kamis
  • kilka plasterków polędwicy

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe kluski kładzione
Gotowane marchewki i gotowany kartofel przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, wszystkie gatunki mąki, doprawiamy świeżo zmieloną sól morską Kamis i dokładnie wymieszamy wszystkie składniki. Łyżką wyrabiamy ciasto i układamy na dużej pokrywce. Na osoloną wrzącą wodę kładziemy kluski. Za każdym razem maczamy łyżkę we wrzącej wodzie. Gotujemy chwilkę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy okraszone skwarkami przygotowanymi ze smażonej cebulki, polędwicy i doprawionymi przyprawą z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Kamis i solą morską.
Marchewkowe kluski kładzione
Gotowane marchewki i gotowany kartofel przeciskamy przez praskę
Marchewkowe kluski kładzione
Łyżką wyrabiamy ciasto, które potem układamy na dużej pokrywce
Marchewkowe kluski kładzione
Gotujemy chwilkę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Marchewkowe kluski kładzione
przygotowujemy okrasę zpokrojonej polędwicy i siekanej cebulki