BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Kluski kładzione ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski mają apetyczny smak , łatwo się je przyrządza .Jemy je samodzielnie lub jako dodatek na obiad .

Kluski kładzione ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski kładzione ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione ze szpinakiem
Szpinak podsmażamy na maśle , na patelni . W misce mieszamy razem mąkę , całe jajo , czosnek granulowany i sól oraz letnią wodę .Wody tyle ile zabierze mąka , aby ciasto było dość gęste .Dodajemy ostudzony szpinak , mieszamy , aż szpinak będzie dobrze wymieszany z ciastem . W dużym garnku , gotujemy wodę , dużą łyżką kładziemy na wrzątek kluski . Gotujemy , aż kluski wypłyną , gotujemy je jeszcze 2-3 minuty , odcedzamy na durszalku . Możemy podać polane maselkiem .
Kluski kładzione ze szpinakiem
Mrożony szpinak smażymy okolo 3-4 minuty na patelni .
Kluski kładzione ze szpinakiem
W misce przygotowujemy ciasto , które ma być gęste , aby można było formować kluski .
Kluski kładzione ze szpinakiem
Do przygotowanego ciasta dodajemy szpinak , mieszamy , aż ciasto będzie zielone .
Kluski kładzione ze szpinakiem
W garnku zagotowujemy wodę z solą , formujemy kluski za pomocą łyżki .