kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Kluski półfrancuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski półfrancuskie podawać jako dodatek do drugich dań.

Kluski półfrancuskie

Składniki:

Kluski półfrancuskie

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • niepełna szklanka wody
  • Sól
  • 2 łyżki tłuszczu

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski półfrancuskie
Rozetrzeć tłuszcz, dodawać po jednym jajku przesypując małą ilością mąki, dodać wodę i pozostałą mąkę, dodać sól i starannie wyrobić ciasto. Zagotować wodę z solą, metalową łyżką formować kluski i rzucać na gorącą wodę. Gdy kluski stracą zapach surowego ciasta i będą pulchne, odcedzić.

Tagi:

jajko jajka