aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne kluski śląskie z sosem....

kluski śląskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

kluski śląskie
Ugotowane ziemniaki odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie przeciskamy je przez praskę, dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną (jej ilość musimy sami wyczuć, tak by ciasto było odpowiednio lepkie i niezbyt kruche). Dodajemy szczyptę soli. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki i palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy do gotującej się wody, osolonej z olejem i gotujemy, aż do wypłynięcia klusek.
kluski śląskie
ziemniakmi przeciskamy przez praske
kluski śląskie
dodajemy make wg potrzeb
kluski śląskie
formujemy kuleczki i robimy dziurke
kluski śląskie
gotujemy az do wyplyniecia klusek