bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kluski śląskie Bogusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo ciekawy i smaczny... ten przepis. Polecam

Kluski śląskie Bogusi

Składniki:

Kluski śląskie Bogusi

 

  • 2 dag masła, 5 jaj, 5 dag szynki, l bułka, mąka, słonina, sól

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie Bogusi
Łyżkę masła rozetrzeć z 5 żółtkami, łyżką wody. Dodać rnąki tyle, by ciasto było jak klajster. Wyrobić, ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać. Pokroić w kostkę kawałek ugotowanej szynki. Podsmażyć na maśle razem z grzankami z bułki, wymieszać z ciastem. Robić małe pączki i spuszczać na osoloną, gotującą wodę. Skoro na wierzch wypłyną, wybrać durszlakową łyżką i oblać na półmisku przesmażoną słoniną..