migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kluski śląskie-dodatek do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zawsze bałam się klusek i nie robiłam ich. Wydawało mi sie że są trudne, że ciasto będzie się rozpadać. W końcu się zebrałam i zrobiłam swoje pierwsze kluseczki. Okazało się że jednak to nie takie trudne.

Kluski śląskie-dodatek do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie-dodatek do obiadu

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie-dodatek do obiadu
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Następnie ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Masę z ziemniaków przełożyć do miski i ładnie uklepać.

Podzielić ją na cztery równe części. Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto.

Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki.

Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia.

Kluseczki są idealne jako dodatek do różnych gulaszy, duszonych mięs w sosie.
Kluski ślaskie-dodatek do obiadu
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Następnie ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Kluski ślaskie-dodatek do obiadu
Masę z ziemniaków przełożyć do miski i ładnie uklepać. Podzielić ją na cztery równe części. Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Kluski ślaskie-dodatek do obiadu
Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto.
Kluski ślaskie-dodatek do obiadu
Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki.