Sposób przygotowania:
Kluski śląskie-dodatek do obiadu
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Następnie ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Masę z ziemniaków przełożyć do miski i ładnie uklepać.
Podzielić ją na cztery równe części. Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto.
Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki.
Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia.
Kluseczki są idealne jako dodatek do różnych gulaszy, duszonych mięs w sosie.
Podzielić ją na cztery równe części. Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto.
Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki.
Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia.
Kluseczki są idealne jako dodatek do różnych gulaszy, duszonych mięs w sosie.