katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulką.

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulką

 

 

 

 

  • 1 mała cebula czerwona,

 

  • 1 mała cebula biala,

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulką
Ziemniaki obrac, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utrzeć na puree za pomoca tłuczka. (ziemniaki najlepsze są te ugotowane poprzedniego dnia) Ziemniaki wyrównać łyżką w garnku, podzielić na 4 części i wyjąć jedną z nich, nasypać mąki do wysokości ziemniaków, wbić 1 jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść gladkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie kulki, formować w dloni i palcem zrobić dziurkę, odkładać na podsypaną mąka deskę. W garnku zagotować wodę, do gotującej się wody wrzucać partiami kluski i gotować do czasu, aż wypłyną na wierzch, wyjąć z wody i odsączyć.Cebulę obrać i pkroić w malą kosteczkę, zeszklić na oleju. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebule dodać do boczku, wymieszać. Ugotowane kluski śląskie posypać skwarkami z cebulką
Kluski śląskie ze skwarkami i cebulką
ziemniaki podzielić na 4 części i wyjąć jedną z nich.
Kluski śląskie ze skwarkami i cebulką
w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczną..
Kluski śląskie ze skwarkami i cebulką
Frmować z ciatsa kulki, a w śrdku zrbić dziurę palcem.
Kluski śląskie ze skwarkami i cebulką
boczek z cebulką podsmazyć i wymieszać razem.