patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Kluski śląskie z czarnym pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo szybko w przygotowaniu kluski śląskie z czarnym pieprzem. Idealne na obiad, do mięsa, ryby czy np kapusty.

Kluski śląskie z czarnym pieprzem

Składniki:

Kluski śląskie z czarnym pieprzem

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z czarnym pieprzem
Ziemniaki obieram, myję kroję na mniejsze kawałki gotuję w osolonej wodzie aż będą miękkie. Studzę. Następnie za pomocą ubijaka do ziemniaków albo praski, ubijam na gładką masę. Masę dokładnie wyrównuje w misce i zabieram 1/4 cześć ziemniaków.

W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną dodaję sól i świeżo mielony pieprz. Dokladnie wyrabiam do połączenia składników.

Z ciasta formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku.

W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski ok 10 szt i dolewam 1 łyżkę oleju by kluski nie zlepiły się.

Po wpłynięciu gotuję ok 2 min. Kluski przekładam łyżką cedzakową.

Smacznego.