Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z czarnym pieprzem
Ziemniaki obieram, myję kroję na mniejsze kawałki gotuję w osolonej wodzie aż będą miękkie. Studzę. Następnie za pomocą ubijaka do ziemniaków albo praski, ubijam na gładką masę. Masę dokładnie wyrównuje w misce i zabieram 1/4 cześć ziemniaków.
W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną dodaję sól i świeżo mielony pieprz. Dokladnie wyrabiam do połączenia składników.
Z ciasta formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku.
W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski ok 10 szt i dolewam 1 łyżkę oleju by kluski nie zlepiły się.
Po wpłynięciu gotuję ok 2 min. Kluski przekładam łyżką cedzakową.
Smacznego.
W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną dodaję sól i świeżo mielony pieprz. Dokladnie wyrabiam do połączenia składników.
Z ciasta formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku.
W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski ok 10 szt i dolewam 1 łyżkę oleju by kluski nie zlepiły się.
Po wpłynięciu gotuję ok 2 min. Kluski przekładam łyżką cedzakową.
Smacznego.