luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Kluski tarte

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kluski, ktore najlepiej smakuja z sosem pieczeniowym.

Kluski tarte

Składniki:

Kluski tarte

 

  • Na ok. 20 malych klusek:
  • 7 srednich ziemniakow (do ugotowania)
  • 3 ziemniaki (do starcia na tarce-tak jak na placki ziemn.)
  • sol
  • 3 lyzki maki ziemn.

Sposób przygotowania:

Kluski tarte
Ziemniaki (6 sztuk) ugotowac na miekko, odlac i zaraz gorace potluc tluczkiem, odstawic. Ziemniaki (3 sztuki) zetrzec na tarce, wylozyc na sitko do odkapania. Po kilku minutach starte ziemniaki dodac do ugotowanych, wsypac make ziemn. i 1 lyzeczke soli. Zagniesc ciasto, formowac male kuleczki i wrzucac do wrzacej, osolonej wody. Gotowac na malym ogniu ok.7 min.
Kiedys moja mama, przeciskala starte ziemniaki przez recznik bawelniany lub gaze, ale ja sprobowalam inaczej i wszystko wyszlo tak jak mialo.

Tagi:

mak