gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kluski z kiełbasą i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane: "Kluski z kiełbasą i kapustą" podaję na obiad jako danie główne. Polecam - jest pyszne.

Kluski z kiełbasą i kapustą

Składniki:

Kluski z kiełbasą i kapustą

 

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta cukru
  • 300-400 gram kiełbasy
  • 700-800 gram kapusty kiszonej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kluski z kiełbasą i kapustą

ETAP 1:

Kluski z kiełbasą i kapustą
Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie do miękkości.

Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Odcedzamy i odciskamy z wody.

ETAP 2:

Kluski z kiełbasą i kapustą
W misce przygotowujemy ciasto na kluski.

Jajka roztrzepujemy, po czym wsypujemy do nich mąkę, sól, cukier i wlewamy wodę. Wszystko razem mieszamy na gęste ciasto.

ETAP 3:

Kluski z kiełbasą i kapustą
Na wrzątek porcjami wkładamy ciasto, gotujemy kluski.

W ganku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Porcjami łyżką nakładamy ciasto do wrzątku. Kluski gotujemy przez chwilę od wypłynięcia. Wyciągamy z wody na cedzak.

ETAP 4:

Kluski z kiełbasą i kapustą
W głębszej patelni mieszamy razem kiełbasę, kluski i kapustę kiszoną.

W głębokiej patelni topimy tłuszcz i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, a następnie kluski.

Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Gotowe danie wykładamy na talerze.


Tagi:

danie kluski