Sposób przygotowania:
Kluski z kiełbasą i kapustąETAP 1:

Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Odcedzamy i odciskamy z wody.
ETAP 2:

Jajka roztrzepujemy, po czym wsypujemy do nich mąkę, sól, cukier i wlewamy wodę. Wszystko razem mieszamy na gęste ciasto.
ETAP 3:

W ganku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Porcjami łyżką nakładamy ciasto do wrzątku. Kluski gotujemy przez chwilę od wypłynięcia. Wyciągamy z wody na cedzak.
ETAP 4:

W głębokiej patelni topimy tłuszcz i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, a następnie kluski.
Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Gotowe danie wykładamy na talerze.