Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski
Obieramy ziemniaki ( ma być kg po obraniu). Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól do smaku i wkładamy ziemniaki. Gotujemy do miękkości ( 45 minut u mnie trwało) Ziemniaki odlewamy i zostawiamy do ostudzenia. Mielimy maszynką do mielenia na średnich oczkach. Zmielone ziemniak uklepujemy w misce równo.
Dzielimy na cztery części te uklepane ziemniaki. Jedną część wyjmujemy ( położyłam sobie wyżej na ziemniaki ) Wsypujemy wyjęte miejsce po ziemniakach mąkę ziemniaczaną równo z ziemniakami , dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto.
Potrzebujemy szerszego garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Z ciasta lepimy kuleczki , spłaszczamy je i robimy dziurkę palcem. Wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę czy paseczki i smażymy na patelni polewamy ugotowane kluski tłuszczem z kiełbasek i kiełbaska podajemy na gorąco.