izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Zupa "zalewajka"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa jest bardzo pożywna i zaspokaja głód na długo. Bardzo specyficzny smak nadaje jej smażona kiełbasa. Polecam przygotowanie zupy na podstawie mojego przepisu.

Zupa "zalewajka"

Składniki:

Zupa "zalewajka"

 

Sposób przygotowania:

Zupa "zalewajka"
Obrane ziemniaki kroimy na duże kawałki. Obraną marchewkę oraz pietruszkę kroimy w cienkie plastry. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. KLUSKI LANE: w misce mieszamy jajko, szczyptę soli i mąkę, aby powstało gęste ciasto. Gdy warzywa gotujące się w bulionie będą miękkie, wlewamy cienkim strumieniem ciasto na kluski lane, ciągle mieszając. Gotujemy ok. 3-4 minuty. Kiełbasę kroimy w średniej grubości półplasterki lub plasterki. Podsmażamy ją na patelni, aby była rumiana. Przekładamy ją do garnka z zupą. Dolewamy mleko, aby zupa się zabieliła oraz doprawiamy ją solą i pieprzem.