Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierożki z cynamonowym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z serem twarogowym z dodatkiem mielonego cynamonu są wyśmienite i warte wypróbowania. Polecam.

Pierożki z cynamonowym serem

Składniki:

Pierożki z cynamonowym serem

 

  • Ciasto
  • 3,5 szklanki mąki pszennej + do posypania blatu
  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • Nadzienie
  • 30 dag sera białego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo
  • syrop z agawy
  • sól
  • opcjonalnie cynamon mielony i cukier

Sposób przygotowania:

Pierożki z cynamonowym serem

ETAP 1:

Pierożki z cynamonowym serem
Mąkę połączyć z puree z dymi i wodą z masłem

Masło rozpuścić w ciepłej wodzie. Do przesianej mąki dodać puree z dyni, stopniowo wlewać wodę z rozpuszczonym masłem i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.

ETAP 2:

Pierożki z cynamonowym serem
Ciasto zawinąć w folię i odłożyć żeby odpoczęło

Włożyć do woreczka foliowego, pozostawić na pół godziny.

ETAP 3:

Pierożki z cynamonowym serem
Ser twarogowy wymieszać z przygotowanymi dodatkami.

Do miski włożyć ser, zmiksować. Dodać cukier, cynamon, żółtko i wymieszać.

ETAP 4:

Pierożki z cynamonowym serem
Rozwałkowane ciasto pokroić w małe kwadraty

Następnie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, pokroić w kwadraciki.

ETAP 5:

Pierożki z cynamonowym serem

Porcję nadzienia ułożyć na kwadraciku ciasta , przykryć drugim i za pomocą widelca dokładnie zlepić.

ETAP 6:

Pierożki z cynamonowym serem

Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać polane syropem z agawy i oprószone cynamonem.