Sposób przygotowania:
Pierożki z cynamonowym seremETAP 1:
Masło rozpuścić w ciepłej wodzie. Do przesianej mąki dodać puree z dyni, stopniowo wlewać wodę z rozpuszczonym masłem i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
ETAP 2:
Włożyć do woreczka foliowego, pozostawić na pół godziny.
ETAP 3:
Do miski włożyć ser, zmiksować. Dodać cukier, cynamon, żółtko i wymieszać.
ETAP 4:
Następnie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, pokroić w kwadraciki.
ETAP 5:
Porcję nadzienia ułożyć na kwadraciku ciasta , przykryć drugim i za pomocą widelca dokładnie zlepić.
ETAP 6:
Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać polane syropem z agawy i oprószone cynamonem.