Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2711]

Uszka z grzybami inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uszka z grzybami to tradycyjne danie wigilijne. W tym roku postanowiłam nieco zmodyfikować. Do farszu z grzybów dodałam soczewicę i kaszę.

Uszka z grzybami inaczej

Składniki:

Uszka z grzybami inaczej

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 kulka szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 3 łyżki puree z dyni

 

  • Farsz:
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 dag grzybów suszonych
  • 3-4 łyżki soczewicy czerwonej
  • 3-4 łyżki komosy ryżowej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybami inaczej

ETAP 1:

Uszka z grzybami inaczej
Mąkę połączyć z jajkiem, śmietaną i wodą z masłem.

Masło rozpuścić w ciepłej wodzie.

Do przesianej mąki dodać sól, jajko, śmietanę i siekając stopniowo dodawać wodę z masłem.

ETAP 2:

Uszka z grzybami inaczej
Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy części.

Ciasto podzielić na trzy części.

Do jednej części dodać szpinak i sproszkowany młody jęczmień, do drugiej puree z dyni a trzecią część zostawić jasną.

ETAP 3:

Uszka z grzybami inaczej
Ciasto zagnieść, odłożyć na pół godziny żeby odpoczęło.

Każdy kolor ciasta oddzielnie zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na pół godziny. ( Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi, gdy jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki )

ETAP 4:

Uszka z grzybami inaczej
Wszystkie składniki farszu wymieszać i podsmażyć.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekaną cebulę, wsypać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, odparować.

Suszone grzyby dokładnie umyć, zamoczyć na 2 godziny w ciepłej wodzie, następnie ugotować, ostudzić, posiekać.

Komosę ryżową i soczewicę oddzielnie przelać na sicie wrzącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć.

Ugotowaną komosę ryżową, soczewicę i posiekane grzyby i połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć.

ETAP 5:

Uszka z grzybami inaczej

Każdy kolor ciasta oddzielnie rozwałkować na posypanej mąką desce, foremką do babeczek wykrawać zębate krążki, nakładać porcje nadzienia, składać na pół i dokładnie zlepiać. Oba rogi pierożka zawinąć na palcu i zlepić.

Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową.