Sposób przygotowania:
Uszka z grzybami inaczejETAP 1:
Masło rozpuścić w ciepłej wodzie.
Do przesianej mąki dodać sól, jajko, śmietanę i siekając stopniowo dodawać wodę z masłem.
ETAP 2:
Ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej części dodać szpinak i sproszkowany młody jęczmień, do drugiej puree z dyni a trzecią część zostawić jasną.
ETAP 3:
Każdy kolor ciasta oddzielnie zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na pół godziny. ( Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi, gdy jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki )
ETAP 4:
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekaną cebulę, wsypać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, odparować.
Suszone grzyby dokładnie umyć, zamoczyć na 2 godziny w ciepłej wodzie, następnie ugotować, ostudzić, posiekać.
Komosę ryżową i soczewicę oddzielnie przelać na sicie wrzącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć.
Ugotowaną komosę ryżową, soczewicę i posiekane grzyby i połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć.
ETAP 5:
Każdy kolor ciasta oddzielnie rozwałkować na posypanej mąką desce, foremką do babeczek wykrawać zębate krążki, nakładać porcje nadzienia, składać na pół i dokładnie zlepiać. Oba rogi pierożka zawinąć na palcu i zlepić.
Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową.