bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kluski z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Smacznego.

Kluski z makiem

Składniki:

Kluski z makiem

 

  • miodu, kilka orzechów, łyżka rodzynek, 3 łyżki słodkiej śmietany, olejek cytrynowy, 4 dag masła, sól

Sposób przygotowania:

Kluski z makiem
Z przesianej mąki, jaj i odrobiny wody zagnieść ciasto, wyrobić, rozwałkować cienko i pokrajać na szerokość pół palca. Ugotować w lekko osolonej wodzie, po czym przepłukać zimną wodą, aby się nie skleiły.
Mak do klusek najlepiej przygotować w przeddzień wigilii, a przynajmniej kilka godzin wcześniej. Należy go wypłukać parę razy w zimnej wodzie, po czym zadać wrzątkiem i postawić na dłuższy czas z boku płyty kuchennej. Po kilku czy kilkunastu godzinach wodę odlać, mak zmielić w maszynce (najlepiej 2 razy). Następnie dodać do niego cukier, śmietanę i inne składniki. Wszystko należycie rozetrzeć. Przed podaniem mak wymieszać z kluskami.