Sposób przygotowania:
Kluski z makiem
Z przesianej mąki, jaj i odrobiny wody zagnieść ciasto, wyrobić, rozwałkować cienko i pokrajać na szerokość pół palca. Ugotować w lekko osolonej wodzie, po czym przepłukać zimną wodą, aby się nie skleiły.
Mak do klusek najlepiej przygotować w przeddzień wigilii, a przynajmniej kilka godzin wcześniej. Należy go wypłukać parę razy w zimnej wodzie, po czym zadać wrzątkiem i postawić na dłuższy czas z boku płyty kuchennej. Po kilku czy kilkunastu godzinach wodę odlać, mak zmielić w maszynce (najlepiej 2 razy). Następnie dodać do niego cukier, śmietanę i inne składniki. Wszystko należycie rozetrzeć. Przed podaniem mak wymieszać z kluskami.
Mak do klusek najlepiej przygotować w przeddzień wigilii, a przynajmniej kilka godzin wcześniej. Należy go wypłukać parę razy w zimnej wodzie, po czym zadać wrzątkiem i postawić na dłuższy czas z boku płyty kuchennej. Po kilku czy kilkunastu godzinach wodę odlać, mak zmielić w maszynce (najlepiej 2 razy). Następnie dodać do niego cukier, śmietanę i inne składniki. Wszystko należycie rozetrzeć. Przed podaniem mak wymieszać z kluskami.