nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kluski z makiem i z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie kluski z makiem i z bakaliami przygotowałam na wigilijną, tegoroczną kolację w ramach dania zawierającego mak, który powinien się także pojawić podczas czasu Bożego Narodzenia, gdyż jest to składnik dość typowy dla tych świąt.

Kluski z makiem i z bakaliami

Składniki:

Kluski z makiem i z bakaliami

 

  • 150g makaronu świderki
  • 2 szklanki suchego maku
  • 4 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • aromat pomarańczowy
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka suszonych śliwek
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • sól

Sposób przygotowania:

Kluski z makiem i z bakaliami
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu makaron odcedzić i zostawić do przestygnięcia. Mak przesypać do garnka i zalać wodą, tak, by woda wystawała ponad poziom do którego sięga mak. Nastawić mak na gotowanie. Ugotowany i już nieco ostudzony mak zmielić trzykrotnie przez maszynkę. Do miski przełożyć ugotowany makaron i dodać do niego ugotowany i zmielony mak. Do maku i makaronu dodać rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz nieco rozdrobnione orzechy włoskie i pokrojone na mniejsze części suszone śliwki. Do miski dodać także miód i kilka kropli pomarańczowego aromatu. Skropić wszystko sokiem z cytryny i wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno wedle preferencji.