Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kluski z makiem inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kluski z makiem trochę inaczej, mniej słodkie. Danie łatwe, i nie pracochłonne.

Kluski z makiem inaczej

Składniki:

Kluski z makiem inaczej

 

  • makaron - 1 kg
  • mak - 50 dag
  • rodzynki - 15 dag
  • migdały - kilka szt
  • cukier - 8-10 dag
  • miód - 6-7 łyżek
  • masło - 8 dag

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z makiem inaczej
Mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zemleć. Połączyć z namoczonymi rodzynkami, doprawić cukrem lub płynnym miodem. Sparzone, obrane i posiekane migdały dodać do maku. Ugotować makaron, odcedzić, zahartować zimną wodą. Połączyć z makiem, polać stopionym masłem.