Sposób przygotowania:
Kluski z piekarnika
Wsypać do miski mąki i zrób na środku niewielkie wgłębienie (do którego włożysz rozkruszone drożdże ).Dodaj nie co cukru oraz ciepłego mleka a następnie rozrób nieco mąki z brzegu zagłębienia ,Otrzymasz gęste ciasto które dodatkowo możesz posypać jeszcze mąką . Kiedy zaczyn dobrze się rozrośnie rozrób go najpierw z mąką a następnie dodaj szczyptę soli ,dwa jajka,roztopione masło , na sam koniec resztę mleka wyrabiaj ciasto tak długo aż zacznie od chodzić od miski ,Wyjąć je i posypać naczynie mąką i włożyć ponownie ciasto ,przykrywając czystym płótnem .Odstawiamy w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta wycinaj łyżką kluski wielkości jajka i obsypanymi mąką rękoma uformuj kulę . Zostawiamy do wyrośnięcia .Do średniej rynki nalej roztopionego masła ,otocz w nim wyrośnięte kluski i ułóż .Wypiekaj w 180 C do 200 przez 30 minut po wystygnięciu można je rozdzielić i posypać cukrem