Janek6401

Janek6401

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Kluski ziemniaczane.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski ziemniaczane znakomicie nadają się w zestawieniu z Bigosem swojskim. Jeszcze lepiej smakują odsmażane na drugi dzień.

Kluski ziemniaczane. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczane.

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu i ostygnięciu ziemniaki ugniatamy na piure. Do nich dodajemy mąkę, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Na stolnicy rozsypujemy mąkę na niej z przygotowanej masy ziemniaczanej robimy wałeczki, które kroimy nożem na odpowiedniej wielkości kluski. W międzyczasie przygotowujemy garnek z osoloną wodą. Wstawiamy na gaz, aby się zagotowała. Przygotowane kluski wrzucamy porcjami do gotującej się wody i po ok. 3 – 5 min wyciągamy. Kluski znakomicie smakują z „Bigosem swojskim” a odsmażane na drugi dzień są jeszcze lepsze. SMACZNEGO !
Kluski ziemniaczane.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a potem ugniatamy na piure.
Kluski ziemniaczane.
Do nich dodajemy mąkę, roztrzepane jajko oraz przyprawy i zagniatamy ciasto.
Kluski ziemniaczane.
Po zagnieceniu na stolnicy robimy wałeczki i odkrawamy odpowiedniej wielkości kluski.
Kluski ziemniaczane.
Kluski wrzucamy do osolonej, gotującej się wody na ok. 3 - 5 min.