Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane nadziewane gorgonzol
Wersje tych klusek robiłam juz ze szpinakiem, twarogiem ic ebulką w środku. Tym razem postawilam na prosty farsz, w zasadzie to tylko smaczny plesniwy ser.Obieramy ziemniaki i kroimy w mniejsze kawalki, przeplukujemy zimna woda i gotujemy do miekkosci. Studzimy ziemniaki po ugotownaiu i rozgniatamy na puree. Ziemniaku w glebdszym naczyniiu wyrownujemy na plaska powieszchnie i wycinamy 1/4 i odkladamy na chwile. Wsypujemy tam make ziemniaczana i dodajemy odlozone ziemniaki i zagniatamy ciasto na gladkie. Lepimy kuli, rozplaszczamy i wkladamy do kazdej po kawalku sera, zalepiamy dokladnie formujac dowolny kształt. Rzucamy na wrzatek i od wyplyniecia gotujemy okolo 2, 3 minut :) smacznego! ja jem nieokraszone, ale mozna sobie pozwolic na ulubiona okrase:)
marietta