Sposób przygotowania:
Knedle z wiśniami
Wiśnie umyć i usunąć pestki. Posypać cukrem. Ziemniaki obrać i ugotować. Wygnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę oraz szczyptę soli do smaku. Jeśli ciasto będzie się jeszcze kleiło dodać trochę mąki. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Następnie odrywać sobie kawałek ciasta. Rozpłaszczać na dłoni. Kłaść po trzy wiśnie i zlepiać w kulkę.
Lekko obtoczyć w mące z wierzchu. W dużym garnku ugotować lekko osoloną wodę. Wrzucać knedle i gotować na małym ogniu około 8 minut od wypłynięcia.
Podawać posypane cukrem lub polane jogurtem.
Wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę oraz szczyptę soli do smaku. Jeśli ciasto będzie się jeszcze kleiło dodać trochę mąki. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Następnie odrywać sobie kawałek ciasta. Rozpłaszczać na dłoni. Kłaść po trzy wiśnie i zlepiać w kulkę.
Lekko obtoczyć w mące z wierzchu. W dużym garnku ugotować lekko osoloną wodę. Wrzucać knedle i gotować na małym ogniu około 8 minut od wypłynięcia.
Podawać posypane cukrem lub polane jogurtem.