Sposób przygotowania:
Knedle z wiśniami
Wiśnie przekroić i wydrylować, zasypać cukrem w małym rondelku i odstawić na dwie godziny. Do małego garnuszka wsypać mąkę, zrobić dziurkę. Wbić żółtko. Widelcem delikatnie je rozmieszać. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Dodać szczyptę soli. Kiedy składniki są już połączone, dodać masło. Przenieść ciasto na blat. Podsypać mąką. Ruchem do przodu, do tyłu ugniatać, by zrobiło się gładkie. Odciąć kawałek, resztę przykryć miseczką. Rozwałkować ciasto bardzo cieńko. Wykroić szklanką kółka, na środku położyć płaską łyżkę wiśni i zrobić kulkę. Wodę zagotować w dużym garnku, posolić, dodać płaską łyżkę masła. Wrzucać knedle z wiśniami. Gotować, aż wypłyną. Wyjmować pojedynczo na płaski talerz. Lubią się sklejać. Gotować 15 minut, podawać ze śmietaną z cukrem pudrem.
Henia
Mysiunia