olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Knedle twarogowe z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjne knedle po mojemu - w lżejszej wersji i z przepysznym sosem. Koniecznie zróbcie je w sezonie wiśniowym.

Knedle twarogowe z wiśniami

Składniki:

Knedle twarogowe z wiśniami

 

  • 60 dag ziemniaków,
  • 25 dag chudego twarogu,
  • ok. 5-6 łyżek mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka cukru z wanilią,
  • sól
  • 60 dag świeżych wiśni,
  • 1-2 łyżki cukru (w zależności od preferencji),
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • kieliszek likieru amaretto (w wersji dla dzieci kilka kropli olejku migdałowego),
  • Ponadto:
  • masło i cukier trzcinowy.

Sposób przygotowania:

Knedle twarogowe z wiśniami
1. Ziemniaki umyć i obrać. Gotować do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odsączyć i przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. 2. Do ziemniaków dodać zmielony (lub przeciśnięty przez praskę) twaróg i cukier z wanilią, stopniowo dosypując mąkę zagnieść elastyczne ciasto, pamiętając o tym, by robić to dosyć szybko. 3. Wiśnie przebrać, umyć, osączyć na sicie i dokładnie wydrylować. Ciasto podzielić na 15 części. Z każdej części formować placuszek, na środku placuszka kłaść po 2-3 wydrylowane wiśnie i zlepiać formując zgrabną kuleczkę. 4. Knedle wrzucić na posolony wrzątek, gotować ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia, dokładnie odsączać - wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. 5. Pozostałe wiśnie przełożyć do garnka i zasypać je cukrem, a następnie odstawić na 10-15 minut by puściły sok. Wiśnie gotować do momentu aż lekko zgęstnieją. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 2 łyżkach wody, mieszankę wlać gotujących się wiśni, gotować do czasu aż całość zgęstnieje, tj. ok. 3-5 minut, pod koniec dodać do sosu kieliszek likieru amaretto (jeżeli potrawę będą jeść także dzieci, zastąpić likier amaretto kilkoma kroplami olejku migdałowego). 6. Na talerzach rozlać po porcji sosu, na sosie układać knedle, polać je odrobiną stopionego masła i oprószyć cukrem trzcinowym.

Tagi:

dania knedle