SUPERPRZEPIS

Ziemniaczano-cukiniowe kluski z wiśniami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ziemniaczano-cukiniowe kluski z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Kluski a'la knedle z ziemniaków i cukinii z dodatkiem wiśni.

Składniki:

Ziemniaczano-cukiniowe kluski z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczano-cukiniowe kluski z wiśniami
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (bez pestek),lekko odcisnąć sok i odmierzyć ok. 2/3 szklanki miąższu cukinii. Dodać go do ziemniaków. Dodać również jajko, sól (nie jest konieczna, jeżeli wykorzystujemy np. pozostałe z obiadu, gotowane w osolonej wodzie ziemniaki), mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zagnieść delikatne ciasto i przełożyć na posypany mąką stół. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 5 cm, kroić go w 3-4 cm grubości plastry. Każdy plaster ciasta spłaszczyć w posypanych mąką dłoniach, na każdym ułożyć po trochu odsączonych z kompotu wiśni. Zlepić brzegi, uformować okrągłe kluski. Wrzucać je partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawać z dowolnym słodkim sosem.
Ziemniaczano-cukiniowe kluski z wiśniami
Ugotowane ziemniaki z dodatkiem cukinii jajka i mąki.
Ziemniaczano-cukiniowe kluski z wiśniami
Zagniecione ciasto uformowane w wałek i pokrojone w plastry.
Ziemniaczano-cukiniowe kluski z wiśniami
Plastry ciasta spłaszczone w dłoniach i ułożone na nich wiśnie.
Ziemniaczano-cukiniowe kluski z wiśniami
Jedna porcja klusek wrzucona do lekko osolonego wrzątku.