Sposób przygotowania:
Pierożki litewskie
Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobna kostkę i sparzyć. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wymieszać składniki farszu dodając sól, pieprz i majeranek.
Składniki ciasta zagnieść, odstawić na 20 minut przykryte ściereczką. Rozwałkować cienko. Wyciąć kółeczka, nałożyć kuleczkę farszu i zlepić lub jeśli ktoś posiada foremkę do knedli, rozłożyć płat rozwałkowanego ciasta na foremce.
Na cieście rozłożyć kuleczki farszu, przykryć drugim płatem i rozwałkować po wierzchu. Wyjąć z foremki od razu większą ilość knedli. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju przez 5 minut.
Składniki ciasta zagnieść, odstawić na 20 minut przykryte ściereczką. Rozwałkować cienko. Wyciąć kółeczka, nałożyć kuleczkę farszu i zlepić lub jeśli ktoś posiada foremkę do knedli, rozłożyć płat rozwałkowanego ciasta na foremce.
Na cieście rozłożyć kuleczki farszu, przykryć drugim płatem i rozwałkować po wierzchu. Wyjąć z foremki od razu większą ilość knedli. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju przez 5 minut.