Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pierożki litewskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wymagają pracy, ale warto zrobić czasami. Doskonałe z rosołem, barszczem lub podsmażone na rumiano na tłuszczu.

Pierożki litewskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierożki litewskie

ciasto

farsz

  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 10 dag łoju wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

Pierożki litewskie
Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobna kostkę i sparzyć. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wymieszać składniki farszu dodając sól, pieprz i majeranek.

Składniki ciasta zagnieść, odstawić na 20 minut przykryte ściereczką. Rozwałkować cienko. Wyciąć kółeczka, nałożyć kuleczkę farszu i zlepić lub jeśli ktoś posiada foremkę do knedli, rozłożyć płat rozwałkowanego ciasta na foremce.

Na cieście rozłożyć kuleczki farszu, przykryć drugim płatem i rozwałkować po wierzchu. Wyjąć z foremki od razu większą ilość knedli. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju przez 5 minut.
Pierożki litewskie
Ugotowane pierożki przygotowane przy pomocy foremki