Sposób przygotowania:
Knedle z mięsem i kapustą
Kapustę drobno poszatkować i ugotować w wodzie z dodatkiem soli, przestudzić, osączyć z wody. Ugotowane mięso drobno posiekać. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać kapustę i mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Wszystko razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Na oleju zrumienić pokrojony boczek. Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać obie mąki, jajko i szybko zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy z ciasta utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka uformować krążek, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując knedel. Wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 5-6 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć an talerze, okrasić zrumienionym wędzonym boczkiem.