gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa buraczkowa z tortellini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowaną zupę buraczkową z tortellini podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam - jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

Zupa buraczkowa z tortellini

Składniki:

Zupa buraczkowa z tortellini

 

  • 2 litry wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 500 gram ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 2 liście pora
  • 1 opakowanie krajanki buraczkowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie makaronu tortellini trójkolorowe z szynką

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa z tortellini

ETAP 1:

Zupa buraczkowa z tortellini
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem kostek rosołowych.

Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi.

ETAP 2:

Zupa buraczkowa z tortellini
Obrane ziemniaki kroimy w mniejszą kostkę.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Zupa buraczkowa z tortellini
Marchewkę trzemy na tarce, a por drobno siekamy.

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Por płuczemy i drobno siekamy.

ETAP 4:

Zupa buraczkowa z tortellini
Pokrojone warzywa wrzucamy do rosołu z kostek.

Warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy ok. 10 minut, od momentu wrzenia.

ETAP 5:

Następnie dodajemy krajankę buraczkową i dalej gotujemy jeszcze 5 minut.

ETAP 6:

Śmietanę mieszamy w kubku z nabierką zupy. Wlewamy do zupy i mieszamy.

ETAP 7:

Zupa buraczkowa z tortellini
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Makaron tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Porcję makaronu wykładamy na talerz i nalewamy zupę.