Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Knedle z ziemniaków z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna porcja potrawy dostarcza 545 kcal

Knedle z ziemniaków z nadzieniem

Składniki:

Knedle z ziemniaków z nadzieniem

 

 

  • 1kg ziemniaków mącznych ugotowanych poprzedniego dnia
  • 75g mąki
  • 75g grysiku
  • starta gałka muszkatałowa
  • 1 jajo
  • pół kostki masła
  • maka do posypania blatu
  • 50g przerośniętego wędzonego boczku
  • 2 bułki
  • panierka
  • sól

Sposób przygotowania:

Knedle z ziemniaków z nadzieniem
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce,dodać mąkę,grysik, sól, galkę muszkatałową, jajko i wyrobić gładkie ciasto
Na posypanym mąką blacie uformować wałek grubości 6 cm.
Boczek pokroić w drobną kostkę, bułki w wieększą.Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i podsmażyć boczek.Dodać bułkę i mieszając zarumienić na złoto brązowy kolor . Ostudzić.
Ciasto pokroić w plastry grubości 1,5 cm.Na środku każdego plastra położyć kilka kostek boczku i bułki, dłońmi posypanymi mąką uformować knedle.W dużym, szerokim garnkuzagotować wodę,osolić iwkładać pojedynczo knedle . Gotować bez przykrycia 20 min, nie dopuiszczając do wrzenia wody.Na pozostałym maśle zarumienić mąkę do panierowania.Gotowe knedle wyjmować łyżką cedzakową na talerze i podawać posypane zarumienioną mąką