Sposób przygotowania:
Knedle z ziemniaków z nadzieniem
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce,dodać mąkę,grysik, sól, galkę muszkatałową, jajko i wyrobić gładkie ciasto
Na posypanym mąką blacie uformować wałek grubości 6 cm.
Boczek pokroić w drobną kostkę, bułki w wieększą.Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i podsmażyć boczek.Dodać bułkę i mieszając zarumienić na złoto brązowy kolor . Ostudzić.
Ciasto pokroić w plastry grubości 1,5 cm.Na środku każdego plastra położyć kilka kostek boczku i bułki, dłońmi posypanymi mąką uformować knedle.W dużym, szerokim garnkuzagotować wodę,osolić iwkładać pojedynczo knedle . Gotować bez przykrycia 20 min, nie dopuiszczając do wrzenia wody.Na pozostałym maśle zarumienić mąkę do panierowania.Gotowe knedle wyjmować łyżką cedzakową na talerze i podawać posypane zarumienioną mąką
Na posypanym mąką blacie uformować wałek grubości 6 cm.
Boczek pokroić w drobną kostkę, bułki w wieększą.Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i podsmażyć boczek.Dodać bułkę i mieszając zarumienić na złoto brązowy kolor . Ostudzić.
Ciasto pokroić w plastry grubości 1,5 cm.Na środku każdego plastra położyć kilka kostek boczku i bułki, dłońmi posypanymi mąką uformować knedle.W dużym, szerokim garnkuzagotować wodę,osolić iwkładać pojedynczo knedle . Gotować bez przykrycia 20 min, nie dopuiszczając do wrzenia wody.Na pozostałym maśle zarumienić mąkę do panierowania.Gotowe knedle wyjmować łyżką cedzakową na talerze i podawać posypane zarumienioną mąką