elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Knedle ze śliwkami lub morelami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Knedle ze śliwkami lub morelami ugotować jak pierogi i podawać polane resztą masła i posypane pozostałym cukrem

Knedle ze śliwkami lub morelami

Składniki:

Knedle ze śliwkami lub morelami

 

  • 50 dkg mąki,
  • 15 dkg masła,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki słodkiego mleka,
  • 5 dkg mąki do posypania,
  • 1,2 kg śliwek węgierek lub moreli,
  • 13 dkg cukru,
  • cynamon mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami lub morelami
5 dkg masła rozetrzeć, dodając po jednym żółtku, połączyć z przesianą mąką. Zrobić ciasto wylewając tyle mleka, aby otrzymać konsystencję ciasta pierogowego. Śliwki przygotować jak do pierogów i formować okrągłe knedle wielkości orzecha. Ugotować jak pierogi i podawać polane resztą masła i posypane pozostałym cukrem. Zamiast śliwek można zawija morele, nie dodając cynamonu.