Sposób przygotowania:
Kobiece pępkiEtap 1:
W rondelku zagotować wodę z masłem i solą, kolejno dodać mąkę i energicznie połączyć, tak aby powstało gładkie ciasto, które w całości odejdzie od garnka.
Ciasto wystudzić. Połączyć z jajkami na jednolitą lśniącą masę.
Etap 2:
Naoliwionymi palcami formować kulki (20 sztuk),a w środku kciukiem zrobić dziurkę (tak jak kluski śląskie).
Etap 3:
Rozgrzać olej. Kuleczki smażyć partiami w głębokim oleju z obu stron przez ok. 15 minut (tak aby ciasto nie było surowe w środku).
Etap 4:
Następnie wyciągnąć z oleju i włożyć do gorącego syropu.
Syrop przygotować przez rozpuszczenie cukru z sokiem z cytryny w wodzie i gotowanie do momentu aż połowa płynu odparuje i powstanie syrop. W zagłębienie kuleczek (pępek) włożyć posiekane pistacje.
Podawać na ciepło lub zimno.
halina