Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Kobiece pępki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kobiece pępki to narodowy przysmak Turcji. Chociaż sama nazwa jest trochę przewrotna, to deser ten to nic innego jak dobrze nam znane ciasto parzone, dodatkowo zanurzone w syropie.

Kobiece pępki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kobiece pępki

Ciasto parzone:

Syrop

  • 1 szklanka wody
  • 150 g cukru
  • sok z ½ cytryny

 

  • garść pistacji

Sposób przygotowania:

Kobiece pępki

Etap 1:

Kobiece pępki
Z podanych składników przygotować ciasto parzone.

W rondelku zagotować wodę z masłem i solą, kolejno dodać mąkę i energicznie połączyć, tak aby powstało gładkie ciasto, które w całości odejdzie od garnka.

Ciasto wystudzić. Połączyć z jajkami na jednolitą lśniącą masę.

Etap 2:

Kobiece pępki
Naoliwionymi palcami formować kulki z dziurką.

Naoliwionymi palcami formować kulki (20 sztuk),a w środku kciukiem zrobić dziurkę (tak jak kluski śląskie).

Etap 3:

Kobiece pępki
Kuleczki smażyć partiami w głębokim oleju z obu stron.

Rozgrzać olej. Kuleczki smażyć partiami w głębokim oleju z obu stron przez ok. 15 minut (tak aby ciasto nie było surowe w środku).

Etap 4:

Kobiece pępki
Następnie wyciągnąć z oleju i włożyć do gorącego syropu.

Następnie wyciągnąć z oleju i włożyć do gorącego syropu.

Syrop przygotować przez rozpuszczenie cukru z sokiem z cytryny w wodzie i gotowanie do momentu aż połowa płynu odparuje i powstanie syrop. W zagłębienie kuleczek (pępek) włożyć posiekane pistacje.

Podawać na ciepło lub zimno.


Tagi:

ciastka