Sposób przygotowania:
Ravioli z kremowym szpiankiemCiasto:
Do mąki wbić jajko, dodać żółtka, wlać olej oraz wodę, posolić. Wyrobić dłońmi jednolite ciasto, odłożyć na 30 min aby odpoczęło.
Farsz:
Czosnek posiekać drobno, na patelni rozgrzać masło, przesmażyć czosnek, dodać umyty i osuszony szpinak, smażyć, aż liście zwiędną. Mascarpone wymieszać ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, olejem z pomidorów, słodką papryką oraz solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek ok 0,5 cm na podsypanej mąką stolnicy.
Wykonanie:
Połowę każdego placka posmarować rozkłóconym białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po 1 łyżeczce farszu w ok 3 centymetrowych odstępach, przykryć pozostałą połówką dociskając ciasto palcami. Ravioli wykrawać specjalnym radełkiem lub nożem. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem i wiórami sera.