Sposób przygotowania:
Empanadas z wołowinąNadzienie
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, jak wysmaży się woda, dodajemy posiekaną w kostkę paprykę i oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Studzimy
Ciasto
Mąkę z solą siekamy z masłem, dolewamy jajko roztrzepane z wodą i octem, zagniatamy szybko ciasto i odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Następnie rozwałowujemy i wykrawamy koła.
Pierożki
Ciasto nadziewamy i smarujemy brzegi białkiem, zlepiamy. Układamy na blaszce i smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Pieczenie
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia ciasta. Przestudzamy lekko na kratce.
dorota w