Sposób przygotowania:
Empanadas z wołowinąNadzienie
![Empanadas z wołowiną Empanadas z wołowiną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/empanadas-z-wolowina-444387.jpg)
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, jak wysmaży się woda, dodajemy posiekaną w kostkę paprykę i oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Studzimy
Ciasto
![Empanadas z wołowiną Empanadas z wołowiną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/empanadas-z-wolowina-444389.jpg)
Mąkę z solą siekamy z masłem, dolewamy jajko roztrzepane z wodą i octem, zagniatamy szybko ciasto i odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Następnie rozwałowujemy i wykrawamy koła.
Pierożki
![Empanadas z wołowiną Empanadas z wołowiną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/empanadas-z-wolowina-444390.jpg)
Ciasto nadziewamy i smarujemy brzegi białkiem, zlepiamy. Układamy na blaszce i smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Pieczenie
![Empanadas z wołowiną Empanadas z wołowiną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/empanadas-z-wolowina-444392.jpg)
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia ciasta. Przestudzamy lekko na kratce.
dorota w