zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Oponki z ciasta parzonego

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Z tego ciasta można robić nie tylko oponki, my robiliśmy też literki a mąż dodatkowo Kamilkowi zrobił traktor i czołg. Niezłą mieli zabawę.

Oponki z ciasta parzonego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki z ciasta parzonego

 

Sposób przygotowania:

Oponki z ciasta parzonego
W garnku zagotować wodę z margaryną. Gdy się zagotuje wsypać mąkę wymieszaną z solą i energicznie mieszając chwilę gotować aż ciasto się zaparzy. Przykryć pokrywką i wystudzić. Gdy jest leciutko letnie dodawać po jajku i mieszać. Gotowe ciasto przełożyć do dekoratora lub rękawa cukierniczego i na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia o dowolnym boku ( u mnie 6 cm ) wyciskać kółka ( u mnie też były literki i inne wzory ). Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i kłaść ciastka papierem do góry. Po chwili papier się odlepi, zdjąć go i smażyć oponki na rumiano z obu stron. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Przygotować lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny ( odmierzałam na oko ), polać nim ciastka i posypać delikatnie posypką.
Oponki z ciasta parzonego
z ciasta wyciskac na papierki kółka lub inne wzorki
Oponki z ciasta parzonego
kłaść na rozgrzany olej ciastka papierem do góry
Oponki z ciasta parzonego
potem po usmażeniu odwrócić ciastka na drugąs tronę
Oponki z ciasta parzonego
usmażone należy odsączyć na ręczniku papierowym