Sposób przygotowania:
Oponki z ciasta parzonego
W garnku zagotować wodę z margaryną. Gdy się zagotuje wsypać mąkę wymieszaną z solą i energicznie mieszając chwilę gotować aż ciasto się zaparzy. Przykryć pokrywką i wystudzić. Gdy jest leciutko letnie dodawać po jajku i mieszać. Gotowe ciasto przełożyć do dekoratora lub rękawa cukierniczego i na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia o dowolnym boku ( u mnie 6 cm ) wyciskać kółka ( u mnie też były literki i inne wzory ). Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i kłaść ciastka papierem do góry. Po chwili papier się odlepi, zdjąć go i smażyć oponki na rumiano z obu stron. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Przygotować lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny ( odmierzałam na oko ), polać nim ciastka i posypać delikatnie posypką.
marietta
zbysiowa
zewa
Madziu Kamilek był jak to określił w niebie, tak Mu się spodobał ten traktor i czołg. Czołgu nie zdążyłam obfocić :)