SUPERPRZEPIS

Kokosanka dla dorosłych

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Kokosanka dla dorosłych

Wersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu smaki się równoważą. Pyszne i bez pieczenia!

Składniki:

Kokosanka dla dorosłych

 

  • Na formę 25/25 cm
  • 25 dag słonych krakersów

 

  • Masa kokosowa:
  • ½ litra mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 16 g cukru waniliowego
  • 25 dag masła 82%
  • ½ szklanki cukru
  • 100 ml likieru kokosowego
  • 15 dag wiórek kokosowych

 

  • Wierzch z prażonych wiórek:
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka czubata łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kokosanka dla dorosłych

ETAP 1:

Kokosanka dla dorosłych
mleko gotujemy w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy

Masa budyniowa:
Żółtka ubijam mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlewam ½ szklanki mleka, wsypuję budyń oraz mąkę, miksuję na jednolitą masę bez grudek.

Resztę mleka zagotowuję, dodaję zmiksowaną masę z żółtkami, mieszam energicznie do uzyskania gęstej masy.

ETAP 2:

Kokosanka dla dorosłych
gotujemy na ogniu aż masa zgęstnieje studzimy

Gotującą masę trzymam na ogniu około 1 minuty, cały czas mieszam , zostawiam w temp pokojowej do całkowitego wystygnięcia.

ETAP 3:

Kokosanka dla dorosłych
miksujemy z masłem na puszysty krem rozkładamy krakersy w formie

Miękkie masło ucieram na puch dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu i likieru robię krem, na koniec wsypuję wiórka, mieszam szpatułką.

ETAP 4:

Kokosanka dla dorosłych
wiórka prażymy na masełku do uzyskania złocistego koloru

Kwadratową formę wykładam papierem-ja miałam silikonową więc nie wykładałam niczym, rozłożyłam warstwę krakersów i jedną trzecią kremu, ułożyłam kolejną warstwę krakersów i krem i znów krakersy, ostatnia warstwa stanowi krem.

Prażone wiórka:
Masło rozpuszczam w misce z cukrem pudrem, wsypuję wiórka, mieszając cały czas uprażyłam na złocisto-uważać bo wiórka mają tendencję do przypalania.

ETAP 5:

Kokosanka dla dorosłych
po posypaniu wiórkami ciasto chłodzimy w lodówce

gdy są złociste zdejmuję z kuchenki całkowicie studzę posypuję ciasto
Smacznego!


Tagi:

ciasta kokos