anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto Rafaello mojej babci

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Ciasto jest trochę pracochłonne ,ale smakuje wyśmienicie,polecam:)

Ciasto Rafaello mojej babci

Składniki:

Ciasto Rafaello mojej babci

 

  • Ciasto na spód:
  • Z przepisu Ekkore
  • http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis23210.html
  • 2 szklanki. mąki
  • 0,5 szklanki piwa
  • 1 kostka dobrze schłodzonej margaryny
  • Biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • mniejsze 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 1 litr śmietany 30%
  • 3 opakowania wiórek kokosowych 30 dkg
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1 litr mleka
  • 1 opakowanie migdałów 10 dkg

Sposób przygotowania:

Ciasto Rafaello mojej babci
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm,wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zrobić ciasto z przepisu Ekko,upiec 1 placek,blaszka jest duża więc całe ciasto wyłożyć na spód. Upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem,w tej samej blaszcze pieczemy biszkopt. Białka oddzielić od żółtek,ubić sztywną pianę z odrobiną soli,dodać cukier waniliowy wymieszany z cukrem ,dalej ubijać, następnie dodać żółtka ,ciągle ubijać na końcu wymieszane obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać biszkopt i piec w nagrzanym piekarniku w 180 °C około 15-20 min. Ciasto wystudzić. Tą samą blaszkę w której był pieczony biszkopt ,wyłożyć folią spożywczą,położyć ciasto ,na to część kremu.Z biszkoptu zdjąć wierzchnią skórkę i jak się uda ściąć trochę spód,przykryć ciemnym ciastem. Na to resztę kremu,udekorować polewą czekoladową,posypką czekoladową i migdałami. Wykonanie kremu: Zagotować mleko,wsypać wiórki i gotować na malutkim ogniu aż masa zgęstnieje,żelatynę namoczyć w odrobinie zimnego mleka aż spęcznieje ,rozpuścić w gorących wiórkach ,ciągle mieszając,wystudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno ,dodać schłodzoną masę kokosową,delikatnie wymieszać(jeżeli ciasto będą jedli sami dorośli możemy dodać 2 łyżki alkoholu)wyłożyć na ciasto. Udekorować polewą czekoladową ,posypką i migdałami. Wstawić na 1,5 godz do lodówki. Smacznego:) Przepis na spód ciasta,pochodzi z Wż wg Ekkore.