Sposób przygotowania:
Ciasto Rafaello mojej babci
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm,wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zrobić ciasto z przepisu Ekko,upiec 1 placek,blaszka jest duża więc całe ciasto wyłożyć na spód. Upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem,w tej samej blaszcze pieczemy biszkopt. Białka oddzielić od żółtek,ubić sztywną pianę z odrobiną soli,dodać cukier waniliowy wymieszany z cukrem ,dalej ubijać, następnie dodać żółtka ,ciągle ubijać na końcu wymieszane obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać biszkopt i piec w nagrzanym piekarniku w 180 °C około 15-20 min. Ciasto wystudzić. Tą samą blaszkę w której był pieczony biszkopt ,wyłożyć folią spożywczą,położyć ciasto ,na to część kremu.Z biszkoptu zdjąć wierzchnią skórkę i jak się uda ściąć trochę spód,przykryć ciemnym ciastem. Na to resztę kremu,udekorować polewą czekoladową,posypką czekoladową i migdałami. Wykonanie kremu: Zagotować mleko,wsypać wiórki i gotować na malutkim ogniu aż masa zgęstnieje,żelatynę namoczyć w odrobinie zimnego mleka aż spęcznieje ,rozpuścić w gorących wiórkach ,ciągle mieszając,wystudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno ,dodać schłodzoną masę kokosową,delikatnie wymieszać(jeżeli ciasto będą jedli sami dorośli możemy dodać 2 łyżki alkoholu)wyłożyć na ciasto. Udekorować polewą czekoladową ,posypką i migdałami. Wstawić na 1,5 godz do lodówki. Smacznego:) Przepis na spód ciasta,pochodzi z Wż wg Ekkore.
Sarenka
Funia
anullka7
2 szklanki mąki
0,5 szklanki piwa
schłodzona margaryna 250 gram
wszystko szybciutko zagnieść,schłodzić w lodówce 30 min.
Rozłożyć na blaszce i upiec.
Przepraszam za pomyłkę ,ale można skopiować podany link i tam jest przepis:)
misia53
Moni008
Madzia78
Pozioma
czarnulka629