gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kokosanki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kokosanki to ulubione ciastka moich dzieci - uwielbiają pomagać mi przy ich pieczeniu

Kokosanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosanki

 

  • 150 gram wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 gram biszkoptów
  • 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki
Biszkopty ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( tak, aby wyglądały jak bułka tarta ). Białka ubijamy na sztywną pianę na parze. Do piany dodajemy cukier, sok z połówki cytryny i ubijamy dalej na puszystą i gęstą pianę. Wsypujemy wiórki kokosowe, 4 łyżki startych biszkoptów i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. (masa powinna być gęsta, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę startych biszkoptów). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką małe porcję ciasteczek lub wyciskamy szprycą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 min. w temp. 160 stopni na jasno brązowy kolor.
Kokosanki
Białka ubijamy na sztywną pianę na parze. Do piany dodajemy cukier, sok z połówki cytryny i ubijamy dalej na puszystą i gęstą pianę.
Kokosanki
Do ubitej piany wsypujey wiórki kokosowe
Kokosanki
Nastepnie wsypujemy starte biszkopty i cukier waniliowy.
Kokosanki
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką małe porcję ciasteczek lub wyciskamy szprycą.

Tagi:

biszkopt