Kokosanki, czyli ciasteczka kokosowe lub kokoski, można zrobić na kilka sposobów, ale do każdego z nich będzie potrzebna duża ilość wiórków kokosowych. Tradycyjne ciastka wykonuje się tylko z 3 składników. Białka jajek ubija się na sztywną pianę, dodaje cukier oraz wiórki kokosowe. Na blaszce do pieczenia, małą łyżką, wykłada się masę, formując z niej ciasteczka. Deser z białek piecze się w piekarniku, aż ciastka się lekko zarumienią. Upieczone bezy kokosowe odstawia się do ostygnięcia. Do wykonania kokosowego deseru można wykorzystać też biszkopt. Jajka, cukier, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia miksuje się dokładnie ze sobą. Powstałe ciasto piecze się w piekarniku. Upieczony i ostudzony biszkopt kroi się na równe kwadraty, które następnie moczy się w polewie czekoladowej z masła, mleka i kakao. Zanim czekolada na cieście ostygnie, posypuje się ją wiórkami kokosowymi. Do wykonania polewy można też użyć gotowej czekolady deserowej rozpuszczonej w rondlu z masłem i mlekiem. Ciastka są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty lub sycącą przekąską w ciągu dnia.

Kokosanki z białek

Kokosanki zrobione z samych białek to kruche i delikatne ciasteczka, idealne do kawy lub herbaty. Do ubitej na sztywno piany dodaje się cukier, a na koniec wiórki kokosowe. Masę najlepiej rozkładać na blaszce do pieczenia, małą łyżeczką, formując jednocześnie okrągłe ciasteczka. Wylewając białkowe ciasto, dobrze jest zachować odstępy, aby kokosanki nie skleiły się ze sobą. Ciastka kokosowe piecze się w piekarniku, aż się zarumienią. Do ciasta można dodać cukier waniliowy, wtedy deser będzie miał bardziej wyrazisty aromat.

Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie to mięciutkie ciastka zrobione z biszkoptu, oblane polewą i otoczone wiórkami kokosowymi. Tradycyjne ciasto wykonuje się mąki pszennej, jajek, proszku do pieczenia, cukru i oleju. Wymieszaną masę wylewa się do formy i piecze w piekarniku, aż biszkopt się zarumieni. Ostudzone ciasto biszkoptowe kroi się na równe części, najlepiej w kwadraty, a potem moczy w słodkiej polewie i obtacza wiórkami. Polewę można zrobić z kakao, mlekiem, masłem i cukrem lub rozpuścić ulubioną czekoladą gorzką albo mleczną.

Kokosanki bezglutenowe

Bezglutenowe ciasteczka robi się na bazie oleju kokosowego, mąki kukurydzianej, brązowego cukru i odrobiny ciepłej wody. Wszystkie składniki miksuje się na gładką masę i dodaje wiórki kokosowe (w sklepach są dostępne w wersji bezglutenowej). Rękami formuje się małe kulki i rozkłada na blaszce, posmarowanej odrobiną oleju. Kokosowe ciasteczka bezglutenowe piecze się w piekarniku do momentu, aż się zarumienią. Do przepisu można użyć też mąki jaglanej, sojowej, ryżowej, gryczanej, migdałowej lub z ciecierzycy.

Dietetyczne kokosanki

Dietetyczne kokosanki to pożywna i lekka przekąska, gdy ma się ochotę na „coś słodkiego”, ale bez zawartości cukru. Ciasteczka w wersji light przygotowuje się z mąki, np. orkiszowej, wiórków kokosowych, mleka i odrobiny słodziku. Składniki miesza się ze sobą na gładką masę i rozkłada na blaszce w równych odstępach. Kokosanki bez cukru piecze się w piekarniku, aż się delikatnie zarumienią. Kokosanki można też zrobić z kaszy jaglanej. Ciasto przygotowuje się z oleju kokosowego, ugotowanej kaszy, daktyli i migdałów zmiksowanych ze sobą. Upieczone ciastka są chrupiące i delikatne.
Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie to mięciutkie ciastka zrobione z biszkoptu, oblane polewą i otoczone wiórkami kokosowymi. Tradycyjne ciasto wykonuje się mąki pszennej, jajek, proszku do pieczenia, cukru i oleju. Wymieszaną masę wylewa się do formy i piecze w piekarniku, aż biszkopt się zarumieni. Ostudzone ciasto biszkoptowe kroi się na równe części, najlepiej w kwadraty, a potem moczy w słodkiej polewie i obtacza wiórkami. Polewę można zrobić z kakao, mlekiem, masłem i cukrem lub rozpuścić ulubioną czekoladą gorzką albo mleczną.

Masa kokosowa

Masa kokosowa

Kokos to jeden z bardziej lubianych dodatków do deserów. Robimy z niego masę kokosową do tortów, kokosanki i rozmaite placki. Do wypieków wykorzystujemy zarówno wiórki, jak i mleko kokosowe. Pierwsze dodajemy do kremów do ciast, wzbogacając ich smak i aromat. Z kolei mleczko kokosowe stanowi dobry zamiennik dla mleka krowiego w rozmaitych wypiekach. Ciasto z kokosem to świetna alternatywa dla tradycyjnego tortu – przykładowo Raffaello prezentuje się równie pięknie a jego smak potrafi oszołomić!

Ciasto z kokosem

Ciasto z kokosem

Ciasta z kokosem można robić na bazie sera, owoców, czekolady lub budyniu. Placek z kokosem najwygodniej wykonać przy użyciu wiórków kokosowych. Cukier waniliowy nada ciastu dodatkowy aromat. Sernik z brzoskwiniami można urozmaicić, dodając do przepisu wysuszony miąższ kokosa. Masę kokosową najwygodniej nałożyć na twarożek połączony z brzoskwiniami. Wiórki kokosowe po upieczeniu w piekarniku zrobią się chrupkie. Ciasto z jabłkami i kokosem robi się jak tradycyjną szarlotkę, z tą różnicą, że do deseru dokłada się dodatkową warstwę masy kokosowej. Egzotyczny smak owocu można łączyć z czekoladą, makiem lub budyniem. Ciasto czekoladowe z kokosem wykonuje się na kakaowym biszkopcie. Placek zalewa się budyniowo-kokosową masą i do całości dodaje polewę czekoladową.

Krem kokosowy

Krem kokosowy

Krem kokosowy do drinków i herbatników można przygotować w 15 minut. Wystarczą wiórki kokosowe, cukier lub miód i blender. Krem kokosowy do tortu i ciasta prócz wiórek może zawierać mleko, mleczko kokosowe, białą czekoladę, budyń, serek mascarpone, masło, margarynę, żółtka jaj, a nawet odrobinę alkoholu, np. malibu. Krem kokosowy z mascarpone jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach, a zaprawiony alkoholem – nabiera wyrazistości. Pysznie smakuje zwłaszcza w cieście rafaello.

Ciasto ananasowo kokosowe

Ciasto ananasowo kokosowe

Ciasto ananasowo kokosowe sprawdzi się na poobiedni deser oraz eleganckie przyjęcia. Do przyrządzenia wypieku można użyć świeżych owoców bądź tych z puszki. Na początku należy upiec biszkopt. Zamiast mleka krowiego do surowej masy warto wlać mleczko kokosowe. Na gotowe, ostudzone ciasto wykłada się krem budyniowy zmiksowany z kawałkami ananasa oraz syropem ananasowym (z puszki). Placek ananasowiec doskonale smakuje oprószony wiórkami kokosowymi i udekorowany bitą śmietaną.

Budyń kokosowy

Budyń kokosowy

Budyń kokosowy przygotowuje się z mleka krowiego, mleka kokosowego, mąki ziemniaczanej oraz wiórków kokosowych. Można również użyć gotowej mieszanki ze sklepu. Budyń ma delikatny smak i jest sycący. Doskonale sprawdzi się jako poobiedni deser lub lekka przekąska do pracy. Do budyniu można dodać również owoce, syrop malinowy oraz polewę czekoladową.

Polecane przepisy do kategorii Kokosanki

Znaleźliśmy 105 przepisów w kategorii Kokosanki

Kokosanki bezowe

Kokosanki bezowe

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosanki z białek

Kokosanki z białek

dagita dagita
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosanki na maśle

Kokosanki na maśle

alaaa alaaa
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosanki  kakaowe

Kokosanki kakaowe

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosanki Gosi

Kokosanki Gosi

gosia239 gosia239

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: