lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lekki,słodki dodatek do kawy lub herbaty....

Kokosanki

Składniki:

Kokosanki

 

  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1/2 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 łyżki startych biszkoptów
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki
Na garnku z lekko gotującą się wodą ustawić miskę, wlać surowe białka, wsypać odrobinę soli i ubić pianę. Gdy będzie sztywna, porcjami wsypywać cukier,dodać sok i skórkę otartą z wcześniej wyszorowanej cytryny. Ubijać,aż piana będzie puszysta i gęsta. Dodać wiórki kokosowe, starte biszkopty i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Na natłuszczoną blachę wyciskać szprycą lub z foliowego woreczka małe okrągłe ciasteczka. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut (mają być jasnozłote).