justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustawić miskę, wlać białka, wsypać odrobinę soli i ubić pianę.

Kokosanki

Składniki:

Kokosanki

 

  • 15 dag wiórków kokosowych Świdnicki
  • 5 białek,
  • pół cytryny,
  • szklanka miałkiego cukru,
  • cukier waniliowy Świdnicki,
  • 4 łyżki startych biszkoptów,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki
Gdy będzie sztywna, porcjami wsypywać cukier, a następnie dodać sok i skórkę otartą z wcześniej wyszorowanej cytryny. Ubijać, aż piana będzie puszysta i gęsta. Dodać wiórki kokosowe, starte biszkopty i cukier waniliowy. Bardzo starannie wymieszać. Na natłuszczoną blachę wyciskać szprycą lub z foliowego woreczka małe okrągłe ciasteczka. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec około 30 min, aż uzyskają kolor jasnozłoty.

Tagi:

biszkopt