lilalo

lilalo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Kokosanki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kokosanki - pyszne, małe i szybkie ciasteczka

Kokosanki

Składniki:

Kokosanki

 

  • 200gr wiorkow kokosowych
  • 40gr masla
  • 3/4szklanki cukru
  • 2 bialka
  • 1 lyzka maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Kokosanki
Na rozpuszczone w garnuszku maslo dodajemy cukier, caly czas mieszajac. Nastepne dodajemy wiorki kokosowe i zdejmujemy garnek z ognia. Odstawiamy do wysytgniecia!! Bialka ubijamy na gesta piane, mozemy ewentualnie dodac szczypte soli aby piana sie ubila. Do piany dodajemy lyzke maki ziemniaczanej i mieszamy calosc z wystudzona masa kokosowa. Na blaszcze wylozonej pergaminem ukladamy male porcje masy. Pieczemy w 175° okolo 15 minut, nalezy podpatrywac poziom zrumienienia kokosanek. Po upeczeniu przekladamy na talerz dopiero gdy przestygna.

Tagi:

mak