Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kokosanki bezowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka dla wielbicieli kokosu. Przepis łatwy i niedrogi. Wystarczą białka, cukier i kokos. Po upieczeniu szybko znikają.

Kokosanki bezowe

Składniki:

Kokosanki bezowe

 

  • białka - 4 szt
  • cukier - 25 dag
  • wiórki kokosowe - 30 dag
  • sól - szczypta

Sposób przygotowania:

Kokosanki bezowe
Białka wbić do głębokiej miski, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywno.

Pod koniec ubijania dosypywać do białek powoli cukier cały czas ubijając. Piana powinna wyjść gęsta i sztywna oraz błyszcząca.

Odłożyć mikser, teraz dodać wiórki kokosowe i wymieszać łopatką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać z masy rozety na blachę.

Piec w nagrzanym piekarniku 180stC ok 15 minut

Tagi:

ciastka